2011-06-27 14:53:42• hírek • Póti Orsolya

Ők is bemutatták mire képesek

Számos kézműves szakmával ismerkedhettek meg városunk utcáin élő gyerekek és fiatalok a Stea Egyesület és partnereinek jóvoltából. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, ugyanis egy gazdag és színes kiállítás lett a foglalkozások végeredménye.

„KézMűvészet - az utcán élő gyerekek és fiatalok alkotóképessége" címmel nyílt kiállítás június 27-én a Szatmár Megyei Múzeumban a Stea Egyesület szervezésében. A tárlat olyan kézműves alkotásokat foglal magába, amelyet az utcán élő gyerekek és fiatalok készítettek foglalkozások keretében.

A kiállítást Cristina Bala szociális munkás, a Stea Egyesület vezetője  nyitotta meg, aki elmondta: ez a rendezvény annak a projektnek a keretében jöhetett létre, amely egy évvel ezelőtt indult az utcán élő gyerekek és fiatalok védelme érdekében a Romániai Soros Alapítvány, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal Szociális Ügyekkel Foglalkozó Alosztálya, valamint az olaszországi Popica Onlus Alapítvány és a franciaországi Croire Que Tout Est Possible Alapítvány támogatásával.

A projekt keretében a tanítással töltött órák mellett különböző kézműves foglalkozásokat szerveztek a résztvevőknek az Aranykapu Kulturális Egyesület tagjainak irányításával. A foglalkozásokra pedig több mint negyvenen vettek részt - többnyire Szatmárnémeti utcáin élő 9 és 35 év közötti gyerekek és fiatalok. A projekt vezetői, mint megfigyelték: a gyerekek órától órára nyugodtabbá és kommunikatívabbá váltak, és szívesen jártak el minden foglalkozásra, annak ellenére, hogy nem volt kötelező a program.

Az érdeklődők július 3-ig fonott kosarakat, origamikat, lenből készült virágtartókat, különböző díszeket és gyöngyből készült ékszereket, valamint az egyes foglalkozásokról készült fotókat tekinthetnek meg a Megyei Múzeum földszinti kiállítótermében.

„Ezzel a  kiállítással főként az a célunk, hogy bemutassuk mire képesek ezek a gyerekek, mennyi ügyesség, türelem és kreativitás rejlik bennük, és hogy felkeltsük a szatmáriak figyelmét arra, hogy ők is társadalmunk hasznos részévé válhatnak, csak esélyt kell adnunk nekik. A foglalkozásokra járók nagy része nem a saját hibájukból került az utcára. Legszívesebben mindegyikük kikerülne ebből a helyzetből, de egyedül, támogatás nélkül ez nem fog sikerülni nekik" - véli Bala.





Képgaléria:

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: